top of page

Vis frem bildene dine - Utskrift

Du har mottatt bilder fra fotografen og ønsker å vise dem frem i et album eller gjerne henge dem opp på veggen.

Det er det mange valg som skal tas før et bilde henger på veggen. Formålet med denne artikkelen er å gjøre deg som forbruker bedre kjent med muligheter og kunne ta mer bevisste valg. Alina Pettersen Foto hjelper deg gjerne og vår kunnskap garanterer at du får produkter med høy kvalitet.


Denne gang starter vi med Utskrift av bilde, laminering og backingboard.


Fra fil til papir

Det er på tide å få det digitale bildet på papir. Alina Pettersen Foto skriver ut bilder opp til 60cm bredde selv. Til jobben brukes en Canon Fine Art storformatskriver med 12 farger. Dette gir en enorm «gamut», som betyr antall farger kan produseres. Dette er dermed valget dersom du setter kvalitet på utskriften først. Jeg har mange demoprodukter i mitt studio og du er hjertelig velkommen for en kikk.


Canon 12farges skriver


Papir

En fordel med blekkskrivere at du kan velge i et stort utvalg forskjellige papirtyper. Her er det opp til hvilket kunstnerisk uttrykk du ønsker, men det er også noen gode all-roundere.

  • Glossy er et 300g/m2 papir med helt blank overflate. Papiret gir kraftige farger og kontrast. Det er godt egnet det du ønsker sylskarpe detaljer og sterke farger.

  • Luster er et 260g/m2 pair med halvmatt overflate. Dette er et glimrende papir og passer meget godt til de aller fleste typer bilder. Luster er derfor førstevalget til Alina Pettersen Foto.

  • Matt er et 210 g/m2 papir med matt overlate. Dette papiret gir en mer dempet uttrykk. Det er godt egnet der du ønsker et dempet uttrykk, gjerne med duse/pastell farger.

  • Fine Art Bomullspapir er et 320g/m2 papir fremstilt av 100% bomull. Dette papiret passer fint til kunstprosjekter, utstillinger eller der du ønsker et spesielt uttrykk. Bomullspapiret finnes i både Smooth og Textured.

  • Metallik er en type papir som gir bilder en ekstra dimensjon, hvor lys og betraktningsvinkel vil gjøre bildet levende. Gråtoner blir sølvtoner, bruntoner til bronse og gulfarger blir til gullfarge. (Dette er et bestillingsprodukt)

På bildet under ser ut samme bildet skrevet ut på Glossy, Matt, Luster, Texturized Cotton og Smooth Cotton. Det er så godt som umulig å se forskjell når det blir tatt bilde av, men dersom du ser selve utskriftene og endrer betraktningsvinkel og lys, kommer forskjellene frem. Hos Alina Pettersen Foto kan de se prøver av alle papirtypene.

Papir

Laminering

Laminering av bildet er en film som limes oppå bildet. Det beskytter bildet mot riper, fingermerker, fuktighet og UV stråler. Det gjør bilde også litt stivere. Det finnes mange typer laminater. Alina Pettersen Foto bruker satin-matt laminat på 80um tykkelse. Dette gir et pent resultat. Laminering anbefales for bilder som står fremme og ikke er i en glassramme.


Laminering


Backingboard

Når et bilde rammes inn kan det hende det siger og krøller seg litt i rammen. Dette skjer med størrelser fra ca. 25cm og større. Dette unngår du med bruk av backingboard. Backingboard er en 2mm tykk plate som bildet limes på. Dette gjør bildet stivt.


Backingboard

Følg med

Fremover skal jeg skrive mer om andre fotoprodukter, slik som fotoalbum, Touch veggplater, Akrylprodukter, Aluminiumprodukter, Rammer, X-Frame og andre ting du kan pynte hjemmet ditt med.

Comments


bottom of page