top of page

Norges turne 2022

Årets tur til Vidda var planlagt og familien Pettersen gledet seg til å dra til fjells for å gjøre seg….sporty. Turen skulle gå til Hårteigen, selve symbolet på vidda. Hårteigen har stått på ønskelisten lenge. Dessverre er det slik at værgudene ikke spilte på lag i år og derfor måtte årets viddatur erstattes med plan B.

Plan B ble i hu og hast planlagt via telefon. Far var i Nordsjøen og både han og mor innså at vidda er så godt som regnet bort og det kunne på ingen måte være koselig med 10 dagers telttur i regn med 2 tenåringer.

Men for en tur det ble! 10 nydelige dager med perfekt vær og mange opplevelser for både store og mellomstore.

Turen startet i Rjukan, med en liten pittstopp på Hardangervidda besøkssenter.


I år prøvde vi oss på noe nytt - vi bodde i telt på campingplasser istedenfor å telte i det fri. Det ga oss tilgang til moderne fasiliteter som vask, toalett og kjøkken. En ulempe med det var også tilgang til strøm, som muliggjorde lading av mobiltelefoner for tenåringer. Kjempe minus spør du meg!

I Rjukan ble det spasertur i byen og bading i Rjukanbadet. Flott anlegg som sterkt kan anbefales. Tønnesauna på Sandviken camping måtte selvsagt prøves med videre bading i Tinnsjå (obs! iskaldt!!!).

Dagen vi skulle "bestige" Gaustatoppen kom det som overaskelse at ekstrem triatlon Norseman skjedde på samme dag! Veldig hyggelig overraskelse! Et par hundre tøffe menn og kvinner skulle svømme 38,8 km i Hardangerfjorden, sykle 180 km og springe opp Gaustatoppen. Og gjett hvem som ventet på vinneren, på toppen, klappende, iført luer og handsker- jo, det var oss det. Det var rimelig kult å se atletene springende opp, de fleste smilte og takket pent for støttende heia-rop fra forbigående turister.


Fra Rjukan gikk veien videre til Dalen: Eidsborg stavkirke, Vest-Telemark museum og turen innom den gamle gården til Rui-søstrene opp de nye sherpatrappene.

Spaserturen til Helveteshylen var en avslappende og fin opplevelse. Vi måtte selvsagt innom Ravnejuv. Det sies at om du slipper et blad ned i juvet - faller det ikke ned, men svever oppover. Det måtte sjekkes. Påstanden stemte, til alle sin fascinasjon og glede!


Neste stopp skulle bli Lunde, med en magisk stopp ved jettegrytene i Nissedalen. Det var synd vi ikke kunne bruke mer tid der. For et sted! At naturen kunne lage en slik vannattraksjon er en ren magi.


På veien til Lunde har vi også besøkt Z-museum med «alt det rare i». Veldig fascinerende og innholdsrik plass.


Vi brukte 2 netter på campingplassen i Lunde. Der ble det en fin og lang sykkeltur på oss, vi ble litt misunnelige på de fire eldre damene som syklet smilende forbi oss i kjempefart på sine el-sykler. Far, som er kongen av timing klarte å få oss til slusene akkurat når Victoria var på vei opp og Henrik Ibsen på vei ned. Ikke verst! På sykkelturen var vi innom Ulefoss hovedgård, Eidsfoss sluser og badet i Nomevatnet.


Så var det på tide å vende nesene mot vest igjen. Ungdommene mente de var for store for Bø sommerland, da var foreldrene kjappe med å få til en liten svipptur innom Lofthus for den velkjente og majestetiske Dronningstien. Det var nesten litt dumt å ta den, for nå vet ikke jeg hva som kan overgå denne turen. Jeg tror ikke det finnes noen flottere tur enn denne på vestlandet. Folgefonna skinte mot oss med sine hvite topper, en ravn seilte langsomt over fjorden, små og større vann speilet seg i sola, stiene var nøye lagt og vedlikeholdt, morsomme selskapssyke geiter tok imot oss på slutten av stien og munketrapper ble til en nydelig avslutning på turen.

Da vi omsider kom ned – traff vi på et utsalg av iskald lokal eplesider. Kunne det blitt bedre? Neppe. Takk for turen kjære Norge.


Camping livet er gøy!


Gaustatoppen


Rjukan

Telemark museum og Eidsborg stavkirke


På tur til Rui-søstrenes gårdSykkeltur i Lunde

NissedalDronningsstien - helt dronning! Velfortjent navn!


129 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page